SEO ve Satış İlişkisi

Arama motorunda ilk sayfada ve özellikle üst sıralarda yer almak, kuşkusuz tüm işletmeler için doğrudan satış sonucunu doğurur. Ancak yapılan satışlar, yapılan SEO maliyetlerine kıyasla yeterli midir? SEO ve satış ilişkisi nasıl değerlendirilir? İşte sormamız gereken esas soru tam olarak budur. Yeterince satış yapıyor muyuz? Sektörde bu sıranın altında yer alan siteler veya işletmeler, bizden daha fazla dönüşüm kaydediyor mu? Soruyu değiştirip sorarsak, “Potansiyelimizin neresindeyiz?”

Satış Hacmini Tahmin Etmek Mümkün müdür?

Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmetlerin istatistiki olarak satış hacimlerini hesaplamak mümkün olabilir. Ancak ne yaparsak yapalım, üst sınırın ne olduğundan emin olamayız. Elbette bizim satış kapasitemiz bir sınırdır ama burada durmak zorunda değiliz. Burada üzerinde durmamız gereken; “Biz nasıl daha çok satabiliriz?” sorusudur.

Biz işletme için satış hacmi sınırı, üretim veya tedarik sınırı olarak kabul edilebilir. Bu durumda, eğer üretim veya tedarik hacmi genişleyemiyor ise bu sınıra ulaşmak için çalışmak gerek demektir.

Normal koşullarda işletmelerin, büyüme veya satış hacimleri için sınır koymayız. Bu, yapacağımız pazarlamanın temellerini oluşturur. Ancak bu şekilde genişlemek mümkün olur.

Kimi işletmeler, rakiplerinin satış hacimlerini kriter olarak alırlar.

Biz, sınır olarak kendimizi görür ve bu noktada kendimizle rekabet ederiz. Konuya daha detaylı bakalım…

Sınır Sizsiniz!

Yapacağınız SEO veya diğer pazarlama aktivitelerinizde, herhangi bir üst belirlemeyin. Ne kadar satış yapmak değil, tüm satışı yapmak sloganımız olacaktır. Bu nedenle, SEO yatırımı yaparken, “belli bir miktar” öngörmeyiz. Eldeki her şeyi  ve daha fazlasını satmak; parolamızdır.

Pekiyi bu nasıl olur? Google’da ilk sırada yer almak, bizi doğal olarak kendi üst sınırımıza taşır mı?

İlk Sıra ve Satış Miktarı Korelasyonu

Google’da ilk sayfa veya ilk sıra, yukarıda da belirttiğimiz gibi; önemli bir kaldıraçtır. Fakat potansiyelinizi doğru kullandığınızdan emin olmak için, pazarlamanın temel ilkeleri ile ne kadar uyumlu bir SEO uygulaması yaptığınızdan emin olmanız gerekir. İlk sıra size günde 100 birim ürün veya hizmet sattırıyor olabilir. Pekiyi, aslında doğru bir pazarlama sunumu ile bunun 1000 birim olmayacağını nasıl biliyorsunuz? Yani aslında doğru yerde misiniz?

SEO ve satış ilişkilidir. Pekiyi bu ilişki geliştirilebilir mi? Yada ilk sırada olmak, zaten iyi bir SEO uygulaması yapmayı gerektirmez mi?

SEO ve Satış Oranı Nasıl Olmalı?

Yaptığınız pazarlama yatırımlarının, toplam karınızla oranlanması ile ulaşacağınız rakamın birin çok altında olması zorunludur. Bu oranın 1/100 gibi bir değerde olması genel kabul gören durum iken, biz daha yüksek olmasını istiyoruz.

1 birim SEO maliyetinin size 100 birim kar bırakması, kabul edilebilir bir orandır. bu durumda %1 gibi bir pazarlama maliyetinden söz ederiz. Bunu 100 değerinin üzerine çıkarmak ise müşterilerinizle olan ilişkilerinizle ilgili olacaktır. Çünkü ilk sırada veya ilk sayfada olmak, sizi müşteri ile buluşturmak için yeterli olurken, satış yapmanızı sağlamaz.

Burada işletmeler iki farklı seçeneğe odaklanabilir. Bunların birincisi, her tıklamanın dönüşmesini sağlamak için tıklayanların ulaşacakları kaynakları iyileştirmek. İkincisi ise tıklayan sayısını arttırmaktır. Tıklayan sayısını arttırmak için pazarlama maliyetlerini arttırmak gerekir ki, bu durumda bahsettiğimiz oran zarar görebilir. Ancak her tıklama dönüşüm haline gelirse, toplam karımız; geometrik olarak çoğalacaktır.

Yani işimiz, her tıklamayı satış sonucuna ulaştırmak olmalıdır. SEO ve Satış ilişkisi, tam olarak bu prensip üzerine kurulu olacaktır.

Satış Nasıl Artar?

SEO ve Satış oranında rakamı küçültmek, yani birim pazarlama maliyeti ile daha çok satış yapmak, müşterinize tesir etmekle doğru orantılıdır. Potansiyel müşteriniz, sizin gerçekten onun ihtiyaçlarınızı karşılayacağınızdan emin olursa, satın alır. Burada elbette fiyat ve benzeri kriterler de önemlidir. Ancak pek çok müşteri, pahalı olsa dahi, güvenilir olan kaynağı tercih eder.

SEO ve satış ilişkisi

Güvenilir misiniz?

Satış yaptığınız sitenin ne kadar güven verdiğini kendiniz irdeleyin. Objektif olun ve “Eğer bir müşteri olsaydınız, sizden alışveriş yapar mıydınız?” sorusuna odaklanın.

Pek çok site sahibi bu objektif değerlendirmeyi yaptığında, beklenmedik bir sonuca ulaşır. Maalesef yaygın SEO uygulamaları, anahtar kelime kullanımı tekniğine dayalı otonom metinlerdir. Tüketici, makine yazımı gibi görünen bu metinler kanalı ile satın alma kararı vermez. Hatta pek çok tüketici, bu tür içeriklerden hoşlanmaz ve satın alma yapmaz.

Müşterinize doğrudan en yalın dille ve anlatımla ulaşmak, satış yapmanızı sağlar. Ne satıyor olursanız olun, öncelikle gerçek bir muhatap olduğunuzu hissettirin. Bunu sağlayabilmek için müşterinize uygun içerikleri sağlamanız gerektiği gerçeğini unutmayın.

İçerik Neden Etkilidir?

Pazarlamada içerik, yayınlama ile birlikte işlemin temel direğidir. Bir pazarlama metninin, yayın alanı ne olursa olsun, etkili olmaması halinde satış sonucuna ulaşma ihtimali yoktur. Düşünelim ki, tüm yaygın medya organlarını kullanarak reklam yapıyoruz ama reklam içeriğimiz çok kötü. Bu reklamlar satışa dönüşür mü?

İşte bunun gibi, SEO yaparken de satışa dönüşecek içerikleri geliştiriyor ve sunuyoruz. Etkili metin, SEO ve Satış ilişkisi oranını beklentilerinizin çok üzerine çıkarır. Elbette bu uzmanlık isteyen bir uygulamadır. Pazarlama uzmanlar tarafından yapılmayan SEO bu nedenle sizi üst sıralara çıkarsa da, satış yapmanızı garanti etmez.

Siteniz ilk sıra veya ilk sayfada. Ciddi oranda tıklama alıyorsunuz. Mevcut trafiğe rağmen satış oranınız düşük. Tam olarak bahsettiğimiz yerdesiniz. Muhtemelen siteniz, markanız veya firmanızla ilgili yoğun bir pazarlama süreci gerçekleşmiş ancak bu süreçte önemli parametreler eksik kalmış. Bunu düzelmenin bir yolu var mı?

Elbette var. Gerçekten pazarlama yapın. Sadece reklam size satış getirmez. O sebeple gerilla reklamcılık yerine, nitelikli pazarlama düşünün. Bunun için uygun kanalları tercih edin. Size SEO ve Satış oranı korelasyonu noktasında destek verebileceğini garanti eden firmaları tercih edin. Tüm bunların yanında ve çok önemli kural stratejik düşünmektir. Uzun vadeli hesaplar yapmak, sizi doğru sonuçlara götürür. Bu nedenle, bugünkü satışlardan çok, geleceği düşünün. Kalıcı dönüşüm oranları ile yüksek karlılık için, doğru pazarlama yapın.

Unutmayın! Üst sıralarda yer alabilirsiniz. Eğer kazanmıyorsanız, bunun bir anlamı yoktur.