İçerik editörü kime denir?

İçerik Editörleri, birkaçını saymak gerekirse geliştirme, tasarım, üretim, sunum, değerlendirme ve analiz dahil olmak üzere içeriğin tüm yönlerinden sorumludur. Bir dizi yazılı materyal ve web sitesinin değerini değerlendirmek ve geliştirmek için kullanıcılardan gelen verileri ve geri bildirimleri kullanacaklar. İçerik Editörleri, genel olarak olumlu bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için pazarlama ve grafik tasarım departmanlarıyla yakın bir şekilde çalışır. Ayrıca yayın için materyal üretebilirler, bu nedenle mükemmel yazma ve düzenleme becerilerine sahip olmalı, ayrıca Web için yazma konusunda özel hususları ve İnternet’e erişebilen çok çeşitli aygıtları anlamalıdırlar.

Bu pozisyon, web siteleri oluşturmak için gereken tüm ekip üyeleriyle etkili bir şekilde çalışmak için iyi iletişim ve kişilerarası beceriler gerektirir. Ayrıca son derece organize ve ayrıntı odaklı olmalılar ve içerik sağlayan katılımcıları da denetleyebilirler.

İçerik editörleri tipik olarak kitle iletişim, gazetecilik veya başka bir ilgili alanda bir derece gerektirir.

Bir içerik editörü, bir yazıyı alır ve bir müşteri, yazar veya işletme adına çevrimiçi olarak yayınlar. Bir şey yayınlanmadan önce içerik üretim döngüsündeki son adımı yönetirler.

Bir blog yazısı veya makale gibi kısa bir yazı ise, bir içerik editörü gramer hatalarını kontrol eder, bağlantılar ekler, mizanpaj yapar ve bir yazar adına yayınlar.

Daha uzun bir yazı ise, birkaç bin kelime uzunluğunda söyleyin, yazarın içerik editörüne göndermeden önce bir editör tutması en iyisidir. Aynısı, kapsamlı düzenleme gerektiren her şey için de geçerlidir.

Benzer şekilde, bir içerik editörü ilk taslağın ilk taslağına yardımcı olmayacak.

Rollerini daha ayrıntılı olarak ele alalım.

içerik editörü kime denir

Bir içerik editörü, bir makale veya web sayfasını yayından önce düzenlemek için bir yayının içerik yönetim sistemini (CMS), örneğin WordPress veya Kinsta kullanacaktır. Ayrıca, müşterileri adına LeadPages gibi özel açılış sayfası yazılımları veya ConvertKit gibi e-posta pazarlama yazılımları da kullanabilirler.

Bir içerik düzenleyici, bir web sayfasına yönelik bazı metinleri tarayabilir ve belirgin hataları düzeltebilir. Ancak, uzman kopya editörleri veya düzeltmenler değiller.

Yönlendirilmedikçe, bir web kopyasının anlamını da önemli ölçüde değiştirmezler. Bu genellikle bir geliştirme editörünün görevidir.

Kopya düzenleme, örneğin bir kitabın ilk taslağı gibi yazılı materyallerin revizyonunu ifade eder, bu nedenle ilgi çekici, açık ve özlüdür. Bir kopya düzenleyici, aynı zamanda satır düzenleme olarak da bilinen bir işlem olan metni yeniden yazar.

Benzer şekilde, redaksiyon, noktalama hataları, yaygın dilbilgisi ve bilgi hataları için bir yazı parçasını kontrol etmeyi anlatır. Bir redaktör, ilgili alıntıları içerir ve istatistikleri ve diğer kaynakları onaylar; bu, bir içerik düzenleyicisinin fazladan ödeme yapmadığınız ve belirli talimatlar sağlamadığınız sürece nadiren yaptığı bir şeydir.

Bir içerik düzenleyici, uzun metin parçalarını satır sonları, paragraf sonları ve alt başlıklarla böler. Alt başlıklar kadar kalın ve italik gibi biçimlendirme tekniklerini de kullanırlar.

Uzun metin bloklarını bu şekilde ayırmak, web ziyaretçileri çoğunlukla bir web sayfasını okumak yerine taradıkları için web makalelerinin okunmasının kolay olmasını sağlar. Ayrıca bu metnin tabletlerde ve mobil cihazlarda okunabilirliğini de sağlar.

Ayrıca, yayınlanmadan önce tüm web sayfasını tarayacaklar ve belirgin biçimlendirme hatalarını, görsel tuhaflıkları ve bozuk bağlantıları kontrol edecekler.

Bir Google görselini kopyalayıp web sitesine yapıştıran bir içerik editörü, muhtemelen fotoğrafçının telif hakkını ihlal ediyordur. Bu, söz konusu görüntüye bağlantı verseler veya referans verseler bile geçerli olabilir.

Profesyonel bir içerik editörü, web içeriğinin zenginliğini nasıl gözden geçireceğini ve müşterilerinin yasal olarak kullanabileceği stok görüntüleri ve videoları nasıl bulacağını bilir.

Bu görüntüleri oluşturmak için bazen Canva gibi bir düzenleme aracı veya özel bir yazılım da kullanırlar. Ve yardım için nereye gideceklerini bilecekler, örneğin bir içerik oluşturucu (podcaster, YouTuber vb.)

Profesyonel bir içerik editörü yalnızca kelimeler açısından düşünmez. Ayrıca söz konusu web sayfasının ilgi çekici olması için görüntüler, video, ses ve çeşitli multimedya biçimlerini de eklerler.

Örneğin, bir podcast düzenleyen biri aşağıdaki adımları gerçekleştirecektir:

  • Bölümün metne dönüştür veya transkripsiyonunu al
  • Podcast bölümlerini web sayfasına katıştırın
  • Transkripti yükleyin
  • Şovla ilgili uygun bir başlığa sahip görsel bir resim ekleyin
  • Bir editoryal takvime ekler
  • Kararlaştırılan bir tarihte yayınlar