Küçük ve orta ölçekli işletmeler için pazarlama; oldukça sıkıntılı bir iş olarak bilinir. Önemli hacimlere ulaşmak bu işletmeler için de son derece önemli iken, pazarlama bütçeleri öngörülenin oldukça altında kalabilir. Bu durumda bu işletmelerin optimum maliyetle pazarlama yapması gerekir ki, SEO için ayrılan bütçenin organize edilmesi noktasında da aynı sınırlar şartları zorlu hale getirir.

SEO; yapılan yatırımın karşılığı olacak kadar verim alınabilen çalışmaları kapsar. Arama Motorlarında öne çıkmak için bir çok dijital medya aracını efektif biçimde kullanmak gerekir ki, bu da görece büyük bütçelerin gerekli olabileceği anlamına gelir. Örneğin; bir basın bülteninin yayınlanması, binlerce liraya mal olabilirken, sosyal medya hesaplarının yönetilmesi için profesyonel bir hizmet; küçük bir işletmenin pazarlama bütçesinin çok üzerinde yer alabilir.

Küçük işletmelerin öncelikle bir pazarlama bütçesi hazırlamaları kaçınılmazdır. Bu bütçenin tamamına yakınını dijital pazarlama kanalına kaydırmaları durumunda etkili bir pazarlama stratejisi geliştirilebilir ve bunun içerisinde SEO da yer alacaktır.

Küçük işletmeler için pazarlama stratejisi

Küçük işletmeler için pazarlama stratejisi; en az kurumsal işletmeler kadar önemlidir. Bu noktada bütçe sıkıntıları ve hareket kabiliyeti kısıtları nedeniyle küçük işletmelerin çok daha dikkatli olmaları gerekir. Zira küçük işletmelerin genel bütçeleri içerisinde aslında pazarlama için ayrılmış bir kısım dahi, çoğunlukla yoktur.

Aslında hangi boyutta bir işletme olursa olsun, pazarlama bütçesine sahip olmamak trajik bir hatadır. Zira pazarlama yapmadan satış yapabilmek ender bir durumdur. Birçok rakibin söz konusu olduğu sektörlerde öne çıkıp, müşterilere erişmek için pazarlama kanallarının kullanılması son derece önemlidir.

Bu nedenle, ölçeksel büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin satışlarını arttırmak için bir bütçe hazırlaması, stratejinin temelidir. Stratejiye göre bütçe ayırmak maalesef küçük işletmeler için kolay değildir. Bu nedenle bütçeye göre strateji yolu benimsenebilir.

İlk etapta aşağıdaki soruları cevaplamamız gerekiyor.

  • Satış hacmimiz ne kadar?

  • Hangi hacme ulaşmak istiyoruz?

  • Rakiplerimiz pazarlamaya ne kadar bütçe ayırıyor?

  • Sektörünüzde SEO rekabeti nasıl?

  • Maksimum Pazarlama Bütçeniz ne kadar?

Sorun sorudan başlayalım. Öncelikle, “kazanacaksam para harcayayım” tam olarak doğru değil. “kazanmak için para harcamalıyım” daha doğru bir ifade olur. Harcadığınız her birim para size kazanç olarak dönmeyebilir. Bugün 1 birim harcayıp, hiç dönüşüm kaydedemeyebilir, ancak ileri bir zamanda 1 birimle 100 birim dönüşüm elde edebilirsiniz. Bu sizin ne kadar etkili ve tutarlı bir politikaya sahip olduğunuza bağlıdır.

Anlık dönüşüm beklentisi yerine uzun vadeli hesaplar yapın

Plansız pazarlama yapan ve uzun vadeli düşünmeyen işletmeler, harcadıkları her kuruş için derhal dönüşüm beklerler. Aslında pazarlama fonksiyonları içerisinde reklamın en çok tercih edilen yöntem olması da bundandır. Ancak reklamların maliyetleri ve getirileri uzun vadeli olarak hesaplandığında çok ciddi bir kaybın ortaya çıktığını kolayca söyleyebiliriz. Örneğin;  Adsense reklamı veren bir işletmeci günlük 100-200TL tıklama ücreti harcamazsa dönüşüm için yeterli miktarda kullanıcıyı sitesine çekemez. Zira her tıklama dönüşüm olacak şeklinde bir kesin yargı yoktur.

Yani reklam verme durumunda harcadığınız bütçenin küçük bir kısmından verim alırsınız. Ayrıca reklamlar, kullanıcılar tarafında kimi zaman negatif algılanabilir. Agresif reklam politikaları olan satıcıların bir süre sonra görmezden gelindiğini unutmamak gerekir. Bu bakımdan tıklama başı reklam yerine, SEO yaparak, ihtiyaç sahiplerinin kendi istekleri ile sitenize gelmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak elbette SEO sadece kullanıcıyı çekmek değildir. Kullanıcının satın alma yapmasını sağlayacak site içi geliştirmelerin yapılması da hayati öneme sahiptir. Tüketiciye işin ehli olduğunuzu ve nitelikli bir satıcı olarak onu ayal kırıklığına uğratmayacağınızı göstermelisiniz. Bu noktada gösterdiğiniz gibi olmanız gerektiğini de belirtmek isteriz. Zira ne kadar pazarlama yaparsanız yapın, vaad ettiklerinizi sağlamazsanız, kıs zamanda dijital dünyanın negatif ünlüleri arasında yerinizi alırsınız.

Web sitenizi SEO kurallarına uygun hale getirin

Hızlı açılan, kolay anlaşılan ve içerik bakımından zengin bir site, sizi Google tarafında olduğu gibi, müşteri tarafında da bir adım öne taşır. Her web sitesi otomatik olarak seo uyumlu değildir. Bunu SEO uzmanınızın gerçekleştirmesi gerekir. Birçok parametrenin detaylı biçimde organize edilmesi ve gelecek SEO planına göre yol haritasının çizilmesi gereklidir.

Rakiplerinizi inceleyin

Satışını yaptığınız ürün ve hizmetlerin Google aramalarında nasıl göründüğünün analizi yapılmalıdır. Bu aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Mobil ve masaüstü aramalarda sonuçlar farklı olabileceği gibi, arama yapılan bölge dahi bu durumu değiştirir. Bunu gelişmiş araçlar kullanarak SEO uzmanı analiz edebilir. Ya da bu araçları satın alarak siz de yapabilirsiniz. Ancak bu oldukça ciddi bir maliyettir, bunun yerine bu analizi profesyonellere bırakmanız daha doğru olacaktır.

Maksimum Bütçenizi Bölümlendirin

Pazarlama için ayırdığınız bütçe içerisinden geleneksel araçlar için ayıracağınız bütçeyi çıkardıktan sonra, kalan miktarı SEO uzmanı ile paylaşın. SEO uzmanı elbette size bunun karşılığında ne kadar kazanacağınızı söyleyemez. Ancak o bütçe ile neler yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Kabaca bir tarif yapılacak olursa; web sitesi sahipleri, SEO için ayıracakları her birimden mutlaka karşılık alır. Bunun oranı farklılık arz etse de, uzmanlar tarafından iyi niyetle yapılan SEO çalışmaları mutlaka sonuç vermektedir.