4.5 G Nedir?

4.5 G Nedir? neden herkesin dilinde bu 4.5 G? Ne işimize yarayacak? Hayatımızda neyi değiştirecek? Bu tantana neden? Haydi gelin bu sorulara cevap arayalım. 4.5 G Nedir?

5.Jenerasyondan Bir Önceki İletişim Segmenti

Gsm, yani hücresel veri transferi sisteminde 4. jenerasyon teknoloji’nin biraz daha gelişmişidir 4.5 G, aslında modifige 4. jenerasyon bile denebilir bu sisteme. Çok büyütülecek bir şey midir? Elbette öyledir. Şöyle ki;

Gsm teknolojisi bildiğimiz gibi 1. jenerasyonda, text mesajı bile binbir güçlükle gönderen, telsizden biraz daha gelişmiş bir teknolojiydi. Hayatımızı bütünüyle değiştirdi, hepimizin arka ceplerinde kocaman “şey” ler oldu bir süre. Kocaman, ceket cebine bile sığmayan cihazlara, “cep telefonu” dedik, oysa onlar pek de cep büyüklüğünde değildi.

Her neyse, bu büyük biraderlerden bir sonraki nesil, 2 G dönemiydi, ki bu dönemde yüksek frekanstan uçan GSM öperatörleri ortaya çıktı. 900MHZ operatörlere, 1800 ve 1900MHZ operatörler katıldı, ses aktarımı kudretine, veri transferi katıldı. Mini cep bilgisayarları PDA lar ortaya çıkmaya başladı. Gerçi bu cihazların veri transfer hızı metin indirmek için ancak elverişliydi, ama o dönem web yayınlarının da çok ahım şahım olmadığını hesaba katarsak çok da sorun olmadı bu durum. En azından yeni tanıştığımız e-posta’larımızı okumaya başlayabildik hiç değilse.
2. jenerasyonun son bombası GPRS oldu. 1megabit veri transfer hızına sahip bu teknoloji ile, cep telefonundan resim falan açabilmeye başladık nihayet. Ama yetti mi? elbette hayır, sıra geldi 3G’ye…

3G (HSPA) türüne göre 15 megabit e kadar veri aktara bilmekteydi. Şimdi gelelim esas sorumuza: esas 4.5 G Nedir?
4.5G LTE olarak bilinen ve 100megabit’e kadar veri aktarabilen sistemin gelişmişi olarak biliniyor ve adına 4.5 G veya LTE Advanced deniyor. 4.5 G 450 Megabite kadar veri aktarabiliyor. Evdeki Adsl bağlantısının 16 Megabit olduğunu düşünecek olursak, 450 akıl almaz bir rakamdır.

Pekiyi 4.5 neleri değiştirecek?

Öncelikle mobil teknoloji daha çok kullanılır hale gelecek, akıllı mobil cihazlar daha çok kullanılacak. Ve bilgisayardan yaptığımız pek çok işlem mobil ortama taşınacak. Ve zaman tasarrufu maliyetlerin azalmasına bile neden olabilecek. Yani 4.5 G nedir? Hayatımızı sandığımızdan daha hızlı ve daha fazla etkileyecek teknolojidir. Pekiyi 4.5 G her cihazda kullanılabilir mi? Bunu da diğer yazılarımızdan takip edebilirsiniz.