Site Hızı; sitenin yüklenme süresi ve sayfalar arasındaki geçiş süresi olarak özetlenebilir. Günümüzde daha çok mobil cihazların kullanılıyor olması nedeniyle site hızı, eskiye göre çok daha fazla öneme sahiptir. Öyle ki, mobil cihazların yükleme kapasiteleri her ne kadar eskiye göre çok artmış olsa da, her cihazın 4.5G standartlarında olmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle cihazların en basit teknolojiye sahip olanının dahi, kullanıcı deneyimine zarar vermeden yükleyebildiği sitelere sahip olmamız gerekir. Kaldı ki, bunun yanında, masaüstü cihazlarda da sitelerin yüklenmesi, benzeri şekilde farklı yükleme hızlarına sahip olabilir. Bu durumda kullanıcı deneyimine zarar veren sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kullanıcı Deneyimi SEO Üzerinde Ne Kadar Etkilidir?

Google; SEO kriterlerinin tamamını açık olarak ilan etmiyor. Teknik parametreleri biz SEO uzmanları AR-GE yaparak keşfediyoruz. Ancak Google tarafından açıkça beyan edilen bir SEO kriteri var ki; işte o da başlığımızın cevabı olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcı deneyimi; bugün Google tarafından en çok önemsenen konuların başında yer alıyor.

Kullanıcı deneyiminin SEO üzerindeki etkisi hakkında, “teknik parametrelerden geriye kalan her şey” şeklinde yorum yapabiliriz. Yani, siteniz doğru kodlarla yazılmış, veri yolları doğru ayarlanmış, hile barındırmayan, erişim sorunu yaşanmayan, kolay anlaşılabilen bir site ise temel gereksinimler karşılanmış demektir. Bunun yanında elbette sitenize trafik akışının sağlanması, içeriğin güçlü ve nitelikli olması kriterlerinin de sağlanmış olması gerekir.

Tüm bunların yanında öyle bir parametre var ki, işte o hem teknik kriterler içerisinde, hem de kullanıcı deneyimi kriterleri içerisinde yer alıyor: “Site Hızı”

Site Hızı Neden Önemlidir?

Sitenize giren kullanıcı sayfanın yüklenmesini uzun süre beklemez. Zaten belli bir süre açılmayan sayfalarda hata olduğu düşünülerek, çoğu zaman kapatılır. Bu arada zaten sayfanın çok geç yüklenmesi bir hatadır.

  • Siteniz yeterli sunucular üzerine kurulmamış olabilir
  • Sitenizin barındırıldığı sunucunun kurulu olduğu veri merkezi stabil çalışmıyor olabilir
  • Siteniz, yazılıma uygun olmayacak şekilde yapılandırılmış bir sunucuda olabilir
  • Siteniz kodlama hatalarına sahip olabilir
  • Siteniz çok eski bir sunucu üzerinde yer alabilir
  • Siteniz çok ağır içeriğe sahip olabilir
  • Sitenize aynı anda giren kullanıcı sayısı çok fazla iken, sistem kaynakları limitleri buna izin vermiyor olabilir
  • Sitenizin önbellek ve sıkıştırma ayarları yapılmamış veya yanlış yapılmış olabilir

gibi bir çok sebep sayılabilir ve bu sebeplerin tamamı birer hata olarak tanımlanır.

Hata; Google tarafından doğrudan bir SEO zaafı olarak algılanır ve siteniz doğrudan SEO skoru bakımından zarar görür. Google’ın kullanıcılarına sağladığı insights aracı bu hız denetimini yapabilmeniz için sunulur ve size hatalarınızı genel hatlarıyla gösterir. Bunun gibi GT Metrix gibi araçları da kullanabiliyorsunuz.

Başlığın cevabına gelecek olursak; Site hızı; siteniz değerlendirilirken ele alınan en önemli parametrelerinden birisidir ve SEO açısından çok önemlidir.

Site Hızı Nasıl Arttırılır?

Site hızını arttırmak; sitenin neden yavaş olduğunun tespit edilmesi ile mümkün olabilir. Siteniz hangi sebeple yavaş ise bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin; bir site yetersiz bir sunucu üzerinde çalışıyorsa bu testler yapılarak hosting hesabının değiştirilmesi dahi gerekebilir. Eğer yazılımsal bir hata varsa bu giderilmeli veya paramterelerin yapılandırılması sağlanmalıdır.

Yani site hızı arttırma kavramının tek bir cevabı yoktur ve direkt bir cevap verilemez. Biz müşterilerimize SEO sayfamızda belirttiğimiz gibi, site hızını arttırmak ve uygun şekilde çalışmasını sağlamak da dahil olmak üzere bu hizmetleri sunuyoruz.

Sizin de siteniz yavaşsa ve arama motorlarında bu sebeple yükselemediğinizi düşünüyorsanız, öncelikle bizden bilgi alın. Size gerekli desteği vermek üzere, uzman ekibimizle her zaman hizmetinizdeyiz.