Bedava web sitesi sahibi olmak mümkün mü sorusu yaygın biçimde sorulan sorular arasındadır. Açıkça ifade etmek gerekirse, bunun mümkün olmasının yanı sıra; bedava olan her hizmet sizi birer gelir kaynağı haline getirecektir ve kurumsal kimliğiniz açısından faydalı değildir. Web sitesi kurma maliyetlerinin aylık 20-30TL olduğu bir ortamda, bedava web sitesi kurmak yerine, gerçekten efektif olacak yöntemleri kullanmak daha doğru olabilir.

Burada web sitesi maliyetlerinin birkaç boyutu söz konusu olacaktır.

  • Domain (alan adı) fiyatları
  • Hosting (barındırma) fiyatları
  • Web sitesi yazılım fiyatları

Bu maliyetler sitenizin yayınlanabilir hale gelmesi için gerekli olan temel harcamaları ifade eder. Domain ve hosting maliyetleri genel olarak Yıllık toplam 25 dolar civarındadır. Tabii burada 15 dolar olarak tahmin ettiğimiz tutar; basit bir web sitesi için almanız gereken hostingin bedelidir. Hosting maliyetlerinin site boyutu ve yazılımına bağlı olarak değişmesi söz konusudur. Domain maliyeti ise genellikle değişmez.

Web sitesi yazılımı nasıl seçilir?

Bedava web sitesi sahibi olmak için örneğin; Wix gibi bir seçenek kullanmıyorsanız, kendi barındırma alanınıza bir yazılım kurmalı ve sitenizi yayına hazır hale getirmelisiniz. Yine maliyet oluşturmaması bakımından web sitesi yayını içerik yönetim sistemleri (CMS) üzerinden yapabilirsiniz. Content management systems başlığı altında en yaygın kullanılan yazılım WordPress’tir. Bu yazılım açık kaynak kodlu ve oldukça gelişmiş bir altyapıdır. Kendi sitesini kurmak isteyenler için içerisinde ücretsiz tema çeşitlerini de barındıran bu yazılımla, tam anlamıyla çalışan bir siteye ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Ancak WordPress kurulumu için belli düzeyde bilgi gerekir. Her ne kadar temel kurulum otomatik olarak yapılıyor olsa da, sistemin görsel yapılandırması ve için yardım almanız gerekebilir. Bunun dışındaki tüm fonksiyonlar ücretsizdir.

Tabii WordPress için de ücretli eklentiler ve temalar söz konusudur. Anca bunlar isteğe bağlıdır. WordPress gibi Joomla gibi farklı yöntemler de kullanılabilir.

Web sitesi reklamı bedava yapılabilir mi?

Maalesef hayır. Pazarlama uygulamalarının herhangi bir boyutu ücretsiz değildir, doğası gereği ücretsiz olmaları mümkün de değildir. Özellikle reklam; başkaları üzerinden yapacağınız tanıtım çalışmaları olduğundan ücretsiz olamaz.

Ancak genel olarak tanıtım uygulamalarınızı online kaynakları kullanarak bir ölçüde ücretsiz yapabilirsiniz. Sosyal medya araçlarının kullanımı, Youtube yayınları ve benzeri platformlarda ücretsiz yayınlar yaparak, belli ölçekli tanıtım yapabilmeniz mümkündür.

Ancak bu yapacağınız etkinlik amatör olacak ve yeterli hacme ulaşmanız büyük ihtimalle mümkün olmayacaktır. Bu nedenle pazarlama etkinlikleriniz için özellikle SEO gibi uygulamalar söz konusu olduğunda, mutlak suretle profesyonel ekipleri tercih edin ve bir bütçe ayırın. Ayıracağınız bütçe mutlaka size fayda olacak geri dönecektir.

Maliyet Kazancı Getiri mi?

Hayır. Yapacağınız kontrolsüz ve sistemsiz yatırımlar herhangi bir getiri sağlayamayabilir. Kimi işletmeler, her alana adeta yaylım ateşi biçiminde paralar harcar, plansız reklamlarla ciddi gelirler elde etmeye çalışır.

Pazarlama bütçesini bu şekilde harcamak, bir çeşit heyelan gibidir. Su kontrolsüz aktığında, faydalı olması bir yana yıkıcıdır. Aynı şekilde pazarlama bütçesinin de dikkatli harcanmaması durumunda en iyi itibarla faydası olmaz.

Hangi mecrada, ne hacimde ve hangi tür reklamların yapılacağı gibi bir analiz oluşturulacak pazarlama stratejisi içerisinde belirlenmesi gereken önemli unsurlardır. Pazarlama bütçesinin genel olarak belirlenmesinde ise bir çok parametre detaylı olarak hesaplanır.

Burada görsel medya, yazılı basın ve dijital medya araçlarının dikkatli biçimde kullanılması, optimum bütçe ile maksimum akışın sağlanması hedeflenmelidir.

Bu planlama büyük işletmelere müşteri akışı sağlamak için yapılabildiği gibi, küçük işletmeler için de yapılabilir. Bu sayede beklenmedik akışlara ulaşabilmek mümkündür.