Adsense Fiyatları
Bildiğiniz gibi adwords, Google’ ın reklam ağının markasıydı ve artık adsense olarak anılıyor. Google bu sistemle satıcılara ve diğer site sahiplerine sitelerini tanıtma imkanı sağlıyor. Elbette adsense ücretsiz değildir.
Pekiyi adwords nasıl fiyat belirler?
Adsense’ te temel prensip, rekabet koşullarına göre fiyat ayarlamasıdır. Örneğin sağ blokta 10 adet reklam alanı vardır, burada hangi sırada görüntüleneceğiniz ve hatta görüntülenip görüntülenmeyeceğiniz anahtar kelime belirlediğiniz fiyata bağlı olarak google’ ın reklam aracı tarafından tayin edilir.
Diyelim “hava durumu” anahtar kelimesine siz 0.15 TL maksimum ödeme yapmayı öngördünüz, ancak rakiplerinizin hepsi 0.20 verdi. Bu durumda siz 10. sırada kalırken, onlar ön sıraları aralarında paylaşacaktır. Eğer örneğin 2 rakip 1 TL teklif vermişse, mutlaka bu reklam verenler hep sizden önde olacaktır. Yani parayı veren düdüğü çalacaktır.
Bu günlerde en ucuz anahtar kelimelerde bile tıklama başı ortalama maliyet 0,25 TL civarındadır. Bu rakam yukarıda da belirttiğimiz üzere rekabet koşullarına göre değişmektedir. Ayrıca, rakiplerinizin toplam bütçesi de görünürlüklerini etkiler, mesela tıklama başına 1 TL teklif veren kullanıcının günlük toplam bütçesi 10 TL ise muhtemelen çok az gösterilecek ve 10 tıklama sonra bütçe tükenecektir. Bu noktada adwords size seçenekler sunar, dilerseniz reklamınızın belli saatlerde yayınlanmasını sağlayabilir veya maksimum rakamı düşürerek rekabetin az olduğu gün ve saatlerde, daha ucuz görüntülenmeyi sağlayabilirsiniz.
Ciddi bir bütçeyi ayırmaya hazır olun
Sonuç olarak, günde 50 gelen kullanıcı istiyorsanız, Günlük 0,25 X 50 = 12.50 TL, aylık 375 TL gibi bir rakamı Google adsense’e ödersiniz. Ve bu rakam, rekabete göre binlerce lirayı bulabilir. Bu durum sektörünüz ve anahtar kelime rekabeti ile ilgilidir.
Ayrıca Adsense’ in görüntülü reklam ağı da bulunmaktadır. Bu ağda banner ve video reklam verebilir, reklam vereceğiniz mecrayı tercih edebilirsiniz. Ancak bu reklamlar, arama ağı reklamlarına göre oldukça pahalıdır ve çok büyük şirketler tarafından kullanılır. Günlük bütçeler görüntülü reklam ağında binlerce lirayı bulabilmektedir.
Adwords yerleşik reklam ağı, adsense isimli ortaklık programını kullanan sitelerde sizin reklam vermeniz şeklinde olmaktadır. Siteler Google a bir reklam alanı tahsis eder, Google burada yayınladığı reklamdan site sahibine komisyon öder. Bu durumda bu reklam ağının arama ağından biraz daha paralı olması anormal bir durum değildir.
Reklam verenler ve reklam alanlar birleşti
Günümüzde Adwords ve Adsense ayrı yapılar değil. Satıcı veya alıcı olarak aynı altyapı kullanılıyor. Ancak Google artık eskisi kadar kolay reklam alan kabulü yapmıyor. İlgili sitelerin bir geçmişi olmasını ve ciddi bir pazar hakimiyeti olmasını istiyor. Ayrıca SEO kriterleri bakımından da bu sitelerin yeterliliklerinin olması son derece önemli. Yani konu; reklamın yayınlandığı site yeterince iyi olmalı şeklinde özetlenebilir.
Tıklama Başı Reklamın Alternatifi Var mı?
Elbette var. Adsense fiyatları bazı sektörler için son derece anormal değerlere ulaşabiliyor. 2020 Ocak ayı itibariyle örneğin; Turizm sektörü anahtar kelimelerinin tıklama başı maliyetleri 10TL’ye kadar çıkabiliyor ki, bu günlük 200 tıklama durumunda aylık 6bin TL ödeme yapmanız anlamına gelir. Oysa 6bin TL dijital pazarlama ile değerlendirildiğinde günde 200 kullanıcının çok daha üzerinden bir akış elde edebilmek mümkündür.
SEO başta olmak üzere dijital pazarlama araçları; sitenize çok sayıda kullanıcının tıklama başı maliyet söz konusu olmaksızın gelmesini sağlar. Bu nedenle pazarlamanın reklam boyutundan önce diğer fonksiyonlarını kullanmalı, bunun ilerisinde reklam seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Bu sayede çok daha efektif biçimde bütçenizi yönetir ve çok daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz.