SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?
Seo uyumlu içerik nasıl yazılır? sorusu son yıllarda oldukça ciddi arama hacmi olan bir konu. Zira yazarların hemen hepsi artık arama motorlarına yönelik içerik üretiyor. Pazarlama içeriklerinden eğitim içeriklerine, kurumsal metinlerden kişisel bloglara kadar her platform, Google üzerinde görünür olmak ister. Çünkü sitenizin kartvizitini milyonlarca kişiye veremez, ama onu Google’da görünür kılarak, oldukça geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
Pekiyi bu işi ne kadar doğru yapıyoruz? Gerçekten SEO uyumlu içerik üretiyor muyuz?
Açık konuşmak gerekirse hayır. Maalesef SEO konusunda bilgisi olduğunu iddia eden yazarlar dahil olmak üzere, ciddi bir çoğunluk metin yazarken kuralları dikkate almıyor. Zaten aslında bu noktada arama motorunun açıkça ilan ettiği kurallar da yok. Yazar bu genel kuralları mantıksal olarak değerlendirmek ve arama motorunun seveceği forma getirmek zorunda ki, bu da oldukça ciddi bir iş yükü olarak görülmeli.
Google ne diyor?
Google; içerik geliştiricilere hitaben açıkça bir noktanın altını çizer. Bu da, “Hile yapmayın” uyarısıdır. Bununla birlikte bir husus daha vardır ki, o da “kullanıcı metni okusun” şeklindedir.
İlk bakışta her iki kavram da anlamsız görünebilir. Okunmayacak metni neden yükleyesiniz değil mi?
Değil.
Pek çok SEO içerik yazarı, herhangi bir konuda içerik geliştirirken, kulaktan dolma bilgilere dayanarak sadece kelime sayısı ve özgünlüğe oynar. Genel geçer öğreti; bir metnin,
- 300 kelime olması gerekir
- Özgün Olması gerekir
şeklinde son derece sığ bir öğretiye başlanıyor olsa da, bu hiç doğru bir yaklaşım değildir. Zira özgünlük zaten bir seçenek değildir. Dünyanın hiç bir yerinde fikri haklar yasaları; bir başkasının metnini alarak kendinize aitmiş gibi kullanmanıza izin vermez. Google da aynı şekilde bir başkasının metnini kullanmanıza izin vermeyecektir.
300 kelime konusu ise yaygın bir şehir efsanesidir.
Metin kaç kelime olmalı?
Açıkçası bunun bir baremi yok. Seo stratejistleri, metnin kelime sayısının ne kadar yeterli olduğu konusunda çeşitli testler yapar ve buna göre bir limit belirleyebilir. Ancak burada önemli olan metnin uzunluğu değil, hemen çıkma oranıdır. Kullanıcı sayfayı açtığında metni okumuyor ve hemen çıkıyorsa, 40 bin kelimelik bir metin dahi işe yaramayacaktır. Oysa yüz kelime kadar bir alanda iyi bilgi verirseniz, gerek kullanıcının kaçışını engellemek, gerekse size bağlığını artırmak faydası yaratırsınız ki, bu durumda metnin SEO efekti marjinal biçimde artar.
Yani metnin uzunluğu noktasında kesin bir ifade kullanmak doğru değildir. Burada bir kaç kriter dikkate alınır. Bunlar;
- Rakiplerinizin içerik uzunlukları
- Konunun derinliği
Şeklinde özetlenebilir.
Bir içerik ne kadar uzun olursa o kadar iyidir
Genel öğreti
Şeklinde bir yaklaşımı kesinlikle dikkate almayın. Tekrarlayan içerik, en az kısa metin kadar zararlıdır ki, metin uzadıkça anahtar kelime hakimiyetinizi kaybedersiniz. Ayrıca tek bir konudan bahsederken binlerce kelime içerik üretmek de teknik olarak mümkün değildir. Çok daha önemlisi, kullanıcı bu kadar uzun metni okumaz. Sonuç olarak hemen çıkma oranı siteniz için korkunç seviyelere ulaşır.
Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Sunucular, Google Chrome (ve benzeri tarayıcılar) ve Analitik araçlar kullanıcıların hangi sayfaya girdiğini, bu sayfada ne kadar kaldığını raporlar. BU bilgi arama motoru tarayıcı robotu tarafından dikkate alınan önemli unsurların başında gelir. Eğer sitenizin genel seo ayarlarında sorun yoksa, ikinci ve üçüncü seviye taramalar yapılacak ve sitenizin ilgili içeriğinin ne kadar süre ile açık kaldığına bakılacaktır.
Google 2020 yılı başı itibariyle sayfaların ortalama 60 saniyeden uzun izlememesi durumunu hemen çıkma olarak tanımlıyor. Bizim yatığımız analizler, hemen çıkma oranının, 100sn ve sonrasında azaldığını gösteriyor. Yani kullanıcıyı 1.5 dakika sayfada tutmanız gerekiyor.
Şimdi gelelim, bunu uzun bir metinle mi yapmalısınız? Yoksa ciddi bir metinle mi konusuna.
Metin kalitesi her şeyden önce gelir
İçerik üretmek basit bir iş değildir. Yoast ve benzeri araçları kullanarak ürettiğiniz mükemmel skora sahip metinlerin hiç görüntüleme almadığını görmüşsünüzdür. Bunun sebebine bakalım dilerseniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi içerik okunabilir ve ilgi çekici olmak zorundadır. Günümüzde Google ve diğer arama motorları metinleri sadece alfanumerik kodlar olarak görmüyor. Elbette belli standartlar var ama bunlar sonucu belli bir randa etkilemekten ileride değil.
Kullanıcı deneyimine dikkat
Hali hazırda SEO kurallarını artık herkes bilir. Siteniz hızlı olacak, mobil uyumlu olacak, kodlama hatası olmayacak vs…
Bunlar birinci seviye kullanıcı deneyimi etkenleri. Zira site hızlı açılmazsa, SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sorusunun cevabına ihtiyacınız yoktur. Çünkü sitenizi kimse açmaz. Aynı şekilde ciddi kodlama hataları, yönlendirmeler vb. etkenler de SEO skorunuzu düşüren esaslı etkenlerdir.
Ancak en önemli etken; kullanıcının içeriğe verdiği reaksiyondur. Metin, resim, ses veya video. Sitenin içerisinde her ne varsa, belli bir süre izlenir olmak durumundadır. Konumuz metin olduğuna göre konuya buradan bakalım.
Etkili başlıklar kullanın
Sitenize girdiğiniz içerik ne olursa olsun, etkili başlıkları olması gerekir. Kullanıcı metninizin öncelikle başlığını görür ve buna reaksiyon verir. Dikkat ekmeyen bir başlık, etkili olmayacaktır. Burada klişelerden uzaklaşmayı ve değişik başlıklar kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Metin Peyzajına Dikkat Edin
Hepimiz okulda kompozisyon yazmışızdır. Burada öğrendiklerinizi yabana atmayın. Bir metin; giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından oluşmalıdır. Eğer kısa bir içerik söz konusu ise tek paragrafta tüm bunları içermeli, uzun bir metin ise alt başlıklarla beslenmelidir. Hatta metin içerisinde bazı hususlar maddelerle ifade edilmelidir. Bu genel edebiyat kuralları, metinlerin üretiminde günümüzde SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? Sorusunun ilk cevabı olarak kabul edilmelidir.
İçerik Kalitesi
İçerik kalitesi, metnin olmazsa olmazıdır. Özellikle ticari siteler kantitatif olarak metnin varlığını dikkate alarak neden satışlarının artmadığını merak ettiklerinde, metinlerinin kalitesine göz atabilirler. Zira kullanıcı o içerikten aradığı sonucu alamazsa, ürününüze ulaşmış olsa da satın alma gerçekleşmez.
Seo bakımından burada sorun, kullanıcının hemen çıkması olacaktır. Bu nedenle besleyici, kaliteli ve kurumsal kimliğinize uygun içerik üretmek konusunda ısrarcı olun.
Stratejik içerik üretin
Ürettiğiniz içerik, tüm kurallara uygun olsa da, istediğiniz verimliliği ortaya koymuyor olabilir. Her zaman içerik üreticisi sizin için mükemmel kondisyonda içerik üretiyor olamaz. Bunun teknik sebepleri olabilir. Bu durumda Seo uzmanına danışabilirsiniz.
Seo ve Pazarlama uzmanları içerikleri, siteleri ve sektörü analiz ederek, içeriğin ne şekilde üretilmesi veya geliştirilmesi gerektiğini size gösterebilir.
Bu konuda bizim gibi SEO firmalarını tercih edebilir veya sektörün önemli temsilcilerinden olan;
Ömer YOLUK gibi uzmanlara ulaşabilirsiniz. Ömer bey ve ekibi sizin için uluslararası standartlarda SEO danışmanlığı hizmeti sunabiliyor. Elbette bizim çözüm ortaklığımızla birlikte 😉 Profesyonel SEO hizmetini size sunarken, bizim içerik geliştirme uzmanlığımız ve deneyimimizle birlikte marjinal sonuçlar elde edebilirsiniz.
Biz nasıl İçerikler üretiyoruz?
Koyumavi; 1996 yılında Mavi Basın Yayın olarak başladığı yola, hali hazırda 2005 yılından beri Dijital çözümlerle devam ediyor. Biz size sektörün tüm sırları analiz edildikten sonra, mükemmel kondisyonda içerik sunuyor. Bu içerikler yukarıda belirttiğimiz tüm kriterlere ve hatta fazlasına uygun olarak geliştiriliyor. İçerik Hizmetleri sayfamızda size bu konuda bazı bilgileri sunduk. Elbette daha fazla detayı veremiyoruz 😉
Karmaşık İşleri Uzmanına Bırakın
SEO yapmak veya SEO uyumlu içerik üretmek özel uzmanlık alanlarıdır. İlk bakışta kolay görünse de, ciddi düzeyde bilgi, deneyim ve emek gerektirir. Buna zaman harcamak yerine kendi işinize odaklanıp, bu işi uzmanına bırakırsanız, efektif ve hızlı sonuçlar alırsınız.
Seo uyumlu içerik nasıl yazılır, biz iyi biliyoruz…
Koyumavi, sektörün en geniş ekibi ile hizmet verir. Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Çince, Japonca, Farsça, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, Danca, Flemenkçe, İsveççe ve daha pek çok dilde içerik üretiyor, bu dillerde SEO desteği veriyoruz.
Siz en iyisi Seo uyumlu içerik nasıl yazılır sorusunun cevabını araştırmak yerine, bu işi en iyi kim yapar sorusuna odaklanın, her işi uzmanına yaptırın…