İçerik hazırlarken ne yazdığınızın farkında mısınız? Mesela bugün yazacağınız konu hakkında gerçekten uzman mısınız? Elbette sorumluluk reddi yaparak konunun yasal sorumluluklarını üzerinizden atabilirsiniz, ancak bu sizi Google nezdinde sahip olacağınız sıkıntılı konumdan kurtarmayacak.

Ne Demek İstiyoruz?

Web sitesi içeriği hazırlamak; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeterince ciddiye alınmayan bir husus. İşin ehli olur ya da olmaz, klavye kullanabilen herkes metin yazabileceğini düşünüyor. Aslında temel konularda bu mümkün demek yanlış olur. SEO uyumlu içerik söz konusu olduğunda pek çok site sahibi en ucuz çözümü aradığından, örneğin; ürün açıklamaları ve firmanın kendisi hakkında bildirileri, uzmanlığına bakmaksızın herhangi bir yazara yazdırmak, çözüm olarak görülüyor.

Bu trajik hatanın pazarlama noktasında negatif efektini bir kenara koyacak olursak, aslında esas sıkıntı verdiğiniz bilginin, kullanıcılar nezdinde ne denli olumsuzluklara yol açabileceğidir.

Amerika Birleşik Devletlerinde mevcut yasalara göre, örneğin; tüketici satışını yaptığınız bıçağın keskin olduğunu belirtmediğiniz için eliniz keserse, sizi dava edebilir. Bu son derece mantıksız görünebilir, ancak kurallar böyle. Konu hakkında tüm detayları; en ince ayrıntısına kadar ve doğru vermekle mükellefsiniz ki, üreticilerin başı bu konuda ciddi belada demek hiç de yanlış olmaz.

Türkiye’de özgün içerik üreticilerinin sorunları bu kadar büyük değil elbette. Bizde Amerikan yargı sisteminden ok farklı olan Avrupa Hukuk mekanizması kullanılıyor ki, bu sistem mantık esasına dayalı olarak değerlendirme yapıyor. Ancak bu istediğinizi yazabileceğiniz anlamına gelmiyor. Zira regülasyon çalışmaları devam etmekle birlikte bugün bir çok sektörde ciddi kısıtlamalar mevcut. Örneğin; Sağlık Sektöründe yazacağınız metinler nedeniyle ciddi cezalara muhatap olabilirsiniz. Aynı durum; Eğitim metinleri ve benzeri alanlarda da mevcut.

Neden Metin Sınırlaması Yapılıyor?

Bazı meslek grupları rekabet yasaları gereğince, diğer meslek mensuplarını ve mesleğin icra edildiği kuruluşları hedef alamaz. Bu sektörler başlıca;

  • Sağlık kuruluşları
  • Doktorlar (Özel Muayenehane)
  • Eğitim Kurumları (Özel okul, kurs vb.)
  • Avukatlar
  • Mali Müşavirler

şeklinde özetlenebilir. Farklı kuralların uygulandığı bir çok başka sektör söz konusudur ki, bu sektörler için metin hazırlanırken, sektör standartları ve ilgili denetim kurumunun belirttiği regülasyonların harfiyen dikkate alınması gerekir.

Bir Hastane; yayınladığı içerikte, “biz en iyisini yaparız”, ” bize gelin sağlık bulun” ve benzeri ifadeler kullanamaz. Aynı ifadeler, eğitim kurumları için ve diğer sektörler için de geçerlidir. Kaldı ki, artık “en iyi deterjan bizim ürünümüz” de diyemiyorsunuz. Bu iddiayı temellendirmeniz gerekiyor. Daha çok bu üreticiler; “en çok tercih edilen” ifadesini kullanıp, sektördeki satış rakamlarını bağımsız bir kuruluşa izleterek beyan etmek durumunda kalıyor.

Tabii bir diğer önemli husus; belirttiğimiz sektörlerde asla fiyat bilgisi verilemeyecek olmasıdır. Online olarak fiyat beyan edebilmeniz mümkün değildir. Yukarıda bahsettiğimiz 4 meslek grubunun reklam yapabilmesi de mümkün değildir. Eğitim, sağlık ve serbest mesleklerde rekabet ifadeleri kesinlikle yasaktır. İfadesini de buraya eklediğimizde, bu alanlarda pazarlama için hiç bir kanal kalmadığı düşünülebilir. Ama durum böyle değil. Pekala SEO ve organik tanıtım odaklı pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.

Yanlış Bilgi Felakete Yol Açabilir

Tüm bunların yanında örneğin; sağlık alanında vereceğiniz bilgilerin insan sağlığını etkileyebileceğini de unutmamak gerekir. Açık kaynaklardan derlediğiniz, kaynak tarafından doğruluğu onaylanmamış bilgi; oldukça ciddi sonuçlara yol açabilir. Google bu konuda özellikle tıbbi metin grupları için referans sistemini gündeme getirdi ve artık yayımladığınız metinlerin kaynaklarını belirtmenizi istiyor. Kanuni olarak ise işler daha çok şikayete bağlı olarak yürüyor. Tıbbi bilgi vermeye yetkili değilseniz, bunu neye dayanarak ifade ettiğinizi açıklamanız istenebilir. Eğer bir açıklama getiremezseniz, sorun derinleşebilir.

Sağlık kuruluşları ve eğitim kurumları; rekabet kurulu ve bağlı bulundukları bakanlıklarca denetlenebilir. Diğer meslekler ise meslek odalarının denetimine tabidir. Her durumda bu kurallara aykırı davranan kişi ve kuruluşlara ciddi yaptırımlar uygulanır. Bu nedenle özgün içerik üretme yolunda, ciddi hasarla karşılaşmamak için, özgün makale üretirken bilmeniz gerekenler hakkında yeterince çalışma yapmanızı öneriyoruz.

Biz bu noktada sektörü düzenli olarak analiz ediyor ve sorumluluk reddi ilkesi kullanıyor olmamıza rağmen müşterilerimizin herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz.