SEO ne demek ?

SEO, organik arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini artırma uygulaması olan Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. SEO ne demek? sorusu, site sahiplerinin sıkça sormakta olduğu SEO kelimesi kelimesi nedeniyle elbette yaygın bir soru. Bu sayfamızda SEO kavramına genel bir bakış yapacağız. Web sitelerinin arama motorları performansı, içerik özellikleri gibi temel verileri işleyip, sitenizi nasıl üst sıralara taşıyabileceğinizle ilgili bilgiler vereceğiz.

Öncelikle bir noktanın altını çizmek gerekir. SEO bedava ve hatta ucuz uygulamaları kapsamaz. Dünyanın en çok kullanıcıya sahip sitesinde, sizinle ilgili aramalarda üst sıralarda yer almayı, basit bir iş olarak görmemeniz en başta çok önemlidir. Her ne kadar sektörde bu alanda hizmet veren çok sayıda işletme varsa ve bunların bir kısmı genel olarak düşük bütçeli projeler üzerine yoğunlaşıyor olsa da, aslında durum bu değildir.

SEO’nun temel özellikleri içerisine giren iki ana parametre vardır. Bunlar;

  • Kullanıcı deneyimi
  • Teknik kriterler

şeklinde özetlenebilir. Aslında teknik kriterlerin içerisindeki hemen her unsur kullanıcı deneyimi olarak da geçerlidir. Ancak özgün makale gibi hususlar teknik kriterlerden çok kullanıcı deneyimi içerisinde yer alıyor olduğundan ayrı düşünülmelerinde fayda vardır.

Kullanıcı Deneyimi Kavramı

SEO kavramı değerlendirilirken, tüm kriterlerin önünde kullanıcı deneyimini düşünmeniz gerekir. Sitenize giren kullanıcı sitenizden faydalanmak durumundadır. Öncelikle siteniz hızlı açılıyor ve kolay anlaşılıyor olmalıdır. Kullanıcı yavaş sitelere girmek ve burada zaman geçirmek istemez. Kullanıcıların genellikle siteden hemen çıkma sebeplerinin başında geç yükleme gelir.

Bu kriterin sonrasında en önemli etken elbette sitenin içeriğidir. Yani sitenize iş kolunuz veya konularınızla ilgili nasıl makaleler yüklediğiniz kavramı öne çıkar. Buraya yükleyeceğiniz metinler okunabilir olmak durumundadır. Geçmişte kullanılan anahtar kelimeye odaklı metin hazırlama sistemi artık anlamını yitirmiştir. Artık Google, nitelikli metinler kullanmanızı ve kullanıcının sitenizi gerçekte okumasını ister. Bunun için de sadece herhangi bir metin değil, pazarlama niteliği bulunan ciddi metinleri sitenize yüklemeniz gereklidir.

Site içeriği konusunda bizim gibi uzman firmalardan destek alabileceğiniz gibi, firmanızın uzman personellerini kullanabilir veya site içeriğinizi kendiniz yazabilirsiniz. Tabii bu bir zaman maliyeti olacak ve teknik metin gereksinimleri noktasında da eksiklikler olabilecektir. Bu bakımdan uzmanlardan destek almanız son derece önemlidir.

Burada SEO kavramının çok büyük bir kısmının içerik olduğuna değiniyoruz ama çok önemli bir noktayı göz ardı etmemek de gerekiyor. Sitenize gireceğiniz metinlerin, niteliklerinin yüksek olması gereklidir. Sadece kelime sayısı doldurmak için kullanacağınız metinler kesinlikle yetersiz ve hatta sitenizin skoruna zarar verici nitelikte olacaktır.

Dil ve anlatım, gramer, noktalama ve elbette içerik detaylarının kullanıcının kesin bilgiye ulaşacağı nitelikte olması, metnin Google tarafından pozitf değerlendirilmesi için gerekli koşullardır. Bunun dışında kullanacağınız metinler etkisiz olacağı gibi, bir süre etki eden metinler bir süre sonra sitenizin gerilemesine de neden olabilir.

Şimdi SEO kavramına daha detaylı bakalım.

SEO’ya neler girer ?

SEO’nun gerçek anlamını anlamak için bu tanımı inceleyelim ve bölümlere bakalım:

Trafik kalitesi: Dünyadaki tüm ziyaretçileri çekebilirsiniz, ancak Google onlara gerçekten elma satan bir çiftçi olduğunuzda Apple bilgisayarlar için bir kaynak olduğunuzu söylediği için sitenize geliyorlarsa, bu kaliteli trafik değildir . Bunun yerine, sunduğunuz ürünlerle gerçekten ilgilenen ziyaretçileri çekmek istersiniz.

Trafik miktarı: Bu arama motoru sonuç sayfalarından (SERP’ler) tıklayan doğru kişilere sahip olduğunuzda, daha fazla trafik daha iyidir.

Organik sonuçlar: Reklamlar, birçok SERP’nin önemli bir bölümünü oluşturur. Organik trafik, ödemek zorunda olmadığınız trafiktir.

SEO nasıl çalışır ?

Bir arama motorunu, bir kutuya bir soru yazmak (veya konuşmak) için ziyaret ettiğiniz bir web sitesi olarak düşünebilirsiniz ve Google, Yahoo !, Bing veya kullandığınız arama motoru, web sayfalarına giden uzun bir bağlantı listesiyle sihirli bir şekilde yanıt verir. potansiyel olarak sorunuzu yanıtlayabilir.

Bu doğru. Peki, bu sihirli bağlantı listelerinin ardında ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

İşleyiş şekli şöyledir: Google (veya kullandığınız herhangi bir arama motoru) dışarı çıkan ve İnternet’te bulabilecekleri tüm içerik hakkında bilgi toplayan bir tarayıcıya sahiptir. Tarayıcılar, bir dizin oluşturmak için tüm bu 1’leri ve 0ları arama motoruna geri getirir. Bu indeks daha sonra tüm bu verileri sorgunuzla eşleştirmeye çalışan bir algoritma aracılığıyla beslenir.

Bir arama motorunun algoritmasına giren birçok faktör vardır ve işte bir grup uzman, bunların önemini şu şekilde sıralamaktadır:

2013 yılında yapılan bu araştırma ve incelemeye göre, bir arama motorunun algoritmasını etkileyen faktörler tabloda da olduğu gibi;

  • Link yetkisi özellikleri
  • Sayfa düzeyinde bağlantı özellikleri
  • Sayfa düzeyinde Anahtar Kelime ve İçerik Özellikleri
  • Sayfa Düzeyi, Anahtar Kelime ve Agnostik Özellikler vb şekilde ilerliyor.

SEO’nun tüm SE’si (arama motoru) budur.

SEO’nun O bölümü – optimizasyon – tüm bu içeriği yazan ve sitelerine koyan insanların bu içeriği tahmin ettiği yerdir ve bu siteler, arama motorlarının gördüklerini ve gelen kullanıcıları anlayabilsin. arama yoluyla gördüklerini beğenecekler.

Optimizasyon birçok şekilde olabilir. Başlık etiketlerinin ve meta açıklamalarının hem bilgilendirici hem de doğru uzunlukta olmasını sağlamaktan gurur duyduğunuz sayfalardaki dahili bağlantıları işaret etmeye kadar her şeyi düşünebilirsiniz.

Sitemizin bu bölümü SEO hakkında istediğiniz her şeyi öğrenmenize yardımcı olmak için buradadır.

  • SEO dostu bir site oluşturmak
  • İçerik ve ilgili biçimlendirme
  • Yerinde konular
  • Bağlantı ile ilgili konular – Link Durumu
  • Diğer optimizasyonlar

Bir site, siz içeriğe sahip olana kadar gerçek bir site değildir. Ancak içerik için SEO, kendi bölümünü verdiğimiz yeterli spesifik değişkene sahiptir. Anahtar kelime araştırması, SEO dostu kopyaların nasıl yazılacağı ve arama motorlarının içeriğinizin gerçekte ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan işaretleme türlerini merak ediyorsanız buradan başlayın.

İçeriği ve ilgili biçimlendirmeyi araştırarak site içi konular hakkında zaten çok şey öğrendiniz. Şimdi robots.txt ile ilgili bilgilerle teknik bilgi edinme zamanı.

Tebrikler! Günlük SEO’nun ayrıntılarını öğrendiniz ve artık bazı ileri düzey konular için hazırsınız. Tüm bu trafiğin, dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ile mümkün olan en kolay dönüşüme sahip olduğundan emin olun, ardından yerel SEO ile mikro seviyeye geçin veya bu siteyi uluslararası SEO ile küresel hale getirin.