Sitenizde yer alan görseller; sitenizin tasarımını renklendirdikleri gibi, sunucu kaynak kullanımı oranını da hatırı sayılır ölçüde arttırırlar. Bu durumda siteniz yavaş açılabilir ki, bu kullanıcı deneyimini bakımından istenmeyen bir durumdur. Resim optimizasyonu bu nedenle son derece önemlidir.
Google, bugünlerde kullanıcı deneyimini çok önemsiyor. Hatta SEO kriterlerinin ciddi bir kısmı bunun üzerine kuruludur demek yanlış olmaz. Bir sitenin yavaş yüklenmesi de bu noktada bir negatif SEO etkeni olarak sayılır ve siteniz, arama sonuçlarında yükselemez. Yani çok büyük görseller optimize edilmek durumundadır.
Neden Büyük Görseller Kullanıyorsunuz?
Öncelikle neden büyük görseller kullanıyorsunuz sorusuna cevap vermelisiniz. Bu gerçekten gerekli mi? Örneğin; 720P bir görsel genel olarak yeterli iken neden 4K görselleri kullanıyorsunuz?
Daha yüksek çözünürlüklü resim kullanmak, resmin görüntü kalitesini artırır. Şeklindeki yargı tam olarak doğru değildir. Zira web sitelerini izlediğimiz tarayıcılar zaten belli bir ölçeğin üzerinde detay göremeyeceğimi biçimde yayın yaparlar. Ayrıca görsellerin formatlanma biçiminde bizim gözle ayırt edemeyeceğimzi bir çok detay vardır. RAW ismi verilen sıkıştırılmamış görsel biçimi, aynı çözünürlükte sıkıştırıldıktan sonra %90 oranında veri büyüklüğü azalabilir ki, biz gözle görülür bir fark hissetmeyiz.
Görsellerin çok büyük olması; yalnızca görsel programlarda çalışırken gereklidir. Web formatlı görseller, kayıplı veya kayıpsız sıkıştırılabilir ve görsel bir kayıp yaşanmaz.
Peki resimlerimizi nasıl optimize edeceğiz?
Resimleri kırpmak ve sizin ihtiyacınız olan boyuta getirmek bir yöntem olabilir. Ayrıca yeniden boyutlandırma da yapılabilir. Ancak bazı formatlar küçük olduklarında dahi, oldukça büyük hacimlere sahip olabilir. Bu noktada resimlerin genel olarak tüm detaylarının organize edildiği optimizasyon yazılımlarını kullanabilirsiniz. Bu eklentiler belli bir resim sayısına kadar WordPress gibi platformlarda ücretsiz hizmet verebilirler.
Analiz Araçlarıyla Değerlendirin
Sitenizdeki görsellerin SEO bakımından verimli olup olmadığını, Google Insights ve GTMetrix gibi değerlendirme araçlarını kullanarak ölçebilirsiniz. Bu araçlar, sitenizin hızını ve görsellerin hıza etkisini size maddeler halinde belirtir. Özellikle Google araçları doğrudan seo sonucu olarak algılanmalıdır. Google burada verdiği verileri kendi indeks değerlendirmesinde de aynen kullanır.
Kullanıcıların sitenizde rahatça gezinmesi için sitenizdeki görsellerin site hızını etkilemiyor olmasını garanti altına almanız gerekir. Ayrıca büyüz görseller hızı etkilemese dahi, sunucu veri trafiği ve kaynak kullanım oranlarını etkiler. Dolayısıyla hem kullanıcılar, hem de sitenizin bulunduğu sunucu bakımından bu ciddi bir sorundur. Bu sorunu sitenizin temel SEO ayarlarını yaparken çözüyor olmanız gerekir.
SEO parametreleri içerisinde önemli bir yeri bulunan resim optimizasyonu için WordPress eklenti arama kısmından arama yapabilir, ücretsiz eklentileri kullanabilirsiniz. Eğer Litespeed bir sunucu kullanıyorsanız bu sıkıştırma işlemlerini, Litespeed Cache eklentisi ile kolayca yapabilirsiniz. Tüm bunların yanında dilerseniz CDN kullanarak, sistem yükleme hızını dramatik biçimde düşürebilirsiniz.