Ticari faaliyetler günümüzde gitgide zorlaşırken, sektörünüzde ayakta kalmak her geçen gün daha da zorlaşıyor değil mi? Bunun sebebi olarak sizde sadece piyasa koşullarını hedef gösteriyorsanız, yanılıyorsunuz. İşletmeciliğin birinci prensibi olan dinamik olmak ve büyümek ilkelerine ne kadar uyup uymadığınızı hiç irdelediniz mi? Mesela modern çağa ayak uydurup, dijitalleşme yönünde yeterli adım atıyor musunuz? İşletme içi yönetimsel fonksiyonlarınızda dijitalleşirken, üretim ve pazarlama alanında ne kadar elektronik dünyaya entegresiniz? Müşterilerinize ulaşabiliyor musunuz?

Elektronik dünyada yoksanız, yoksunuz

Dijitalleşen ve globalleşen dünya kavramını artık hepimiz biliyoruz. Her ne kadar kimilerimiz, sektörlerinin bu alan için uygun olmadığını, dijitalleşme ile işleri olmadığını düşünüyor olsa da, açıkça ifade etmek gerekir ki, eğer şu anda siz bu yazıyı okuyorsanız, dijital dünyanın tam ortasındasınız demektir. İşletmeniz ne iş yaparsa yapsın, dijital dünyaya bağlı olmamanız halinde, yok olmanız, işten bile değildir.

Covid-19 herkese bir noktayı bir kez daha hatırlattı. “Eğer dijital teknolojiler olmasaydı, hayat bu kadar da kolay olmazdı”. Düşünün ki, salgın internetin olmadığı bir dünyada cereyan etseydi; evde sıkılan canlarımız ne hale gelirdi? Eve sipariş getiren dev marketler, anlık sipariş taşıyan küçük tedarikçiler ve elbette tüm ihtiyaçlarımızı satın alabileceğimiz e-ticaret platformları olmasaydı, evde kalarak nasıl tedarik yapacaktık?

Daha önemlisi, nasıl can sıkıntısından kurtulacaktık? Netflix, Amazon Prime, Youtube, PlayTV, Faceboook, Instagram, Twitter ve niceleri değil mi, bizi daha karanlık bir ruh halinden kurtaran?

Pekiyi bu bir yıllık süreçte toplumların kazandığı bu internet alışkanlığı, normalleşme sonrasında bütünüyle ortadan kalkabilir mi?

Elbette hayır.

Artık hiçbir şey, eskisi gibi olmayacak, bu çok açık. Zincir marketlerin kurdukları sipariş hatları sonsuza kadar hizmet verecek ve bu sektörler dijitalleşme atağını daha da kuvvetlendirecekler. Sektörde daha önce olmayanlar da artık bu dünyanın bir parçası olacak.

İşletme sahiplerini ilgilendiren en önemli husus; kullanıcı davranışlarının internet üzerine yoğunlaşıyor olması olarak tanımlanabilir. Yeni online deneyim sonrasında tüketici artık ihtiyaçlarını önce internetten araştıracak. Buna bir örnekle açıklık getirelim.

Diyelim bir saatçisiniz, ürünlerinizi bir AVM’de tüketicilere sunuyorsunuz. Tüketici bu ürün hakkında bilgi almak için artık AVM’y gitmek yerine, internet sorgularını kullanacak. Ve size gelmeden, örneğin; Trendyol üzerinden ürün hakkında tüm bilgilere, fiyatlara ve ödeme koşullarına hakim olacak. Bu durumda, sizin ürünü satabilmeniz için ya müşteriye Trendyol’dan önce ulaşmanız veya bu ürünün en azından fiyatları noktasında Trendyol’dan önde olmanız gerekir. Bir başka seçenek ise sizin de Trendyol’un bir parçası olmanız olacaktır ki, bunun için orada bir mağaza açmak ve kurumsal kimliğinizi ayrıca dijital dünyada tanıtmalısınız.

Sonuç olarak, her ne kadar sektörlerin tamamında rekabet koşulları çok ağırlaşmış olsa da, aslında sahip olunan dijital enstrümanların çeşitleri ciddi şekilde çoğalmış olduğundan, daha geniş bir kitleye erişmek de mümkün hale gelmiştir. Pekiyi siz ne adar ileri gidebilirsiniz?

Hedefiniz ne?

Bir işletmenin ürün veya hizmetlerini pazarlayabilme noktasında bir hedef belirlemesi zorunludur. Bu noktada rasyonel olunmalı ancak olabilecek en yüksek hedef belirlenmelidir. Ama dijital dünyada hedefe ulaşmak için doğru yere dükkan açmak gibi bir yol izleyemezsiniz. Elbette gittigidiyor, hepsiburada ve trendyol gibi pazaryeri platformlarında şansınızı deneyebilirsiniz ki, buralarda mağaza açmak; aslında doğru yere dükkan açmak sayılabilir. Ama buralarda hizmet satılamayacağı gibi, ciddi dükkan rekabeti ortamında geri planda kalmanız da söz konusu olabilir.

Kurumsallaşan, markası ve hizmetleri ile online bilinirlik noktasında en iyi imajı ortaya koyan firmalar, ürün veya hizmet satıyor olmaları fark etmeksizin en geniş kitlelere erişebilirler. Bunun için yapmaları gereken, öncelikle iç sistematiklerini kurmak ve müşterileri ile doğru bir iletişimi kurabilir hale gelmek olacaktır. Bunun hemen ardından yapılması gereken, müşteri karşılayabilme kapasitesi oranında, mümkün olan en geniş örneklemi yakalamaktır. Bu örneklemin seçimi ise ciddi bir süreçtir ve doğru planlanmalıdır.

Hedef Kitlenizi oluşturun

Ürünleriniz her yaş grubu ve her cinsiyete uygunsa, genel bir ürün olduğunu ve örneklem konusunda rahat olabileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu düzeyde jenerik ürün çok fazla değildir. En azından ürünler; fiyatlar ve benzeri detay özellikleri ile farklı örneklemlere ait olabilir. Bu noktada doğru örnekleme odaklanmak; pazarlama maliyetlerinizi azaltabilir.

Medya aracına karar verin

Günümüzde ana akım medya, etkinliğini neredeyse bütünüyle kaybetmiş durumdadır. Öyle ki, televizyonlar dizi ve programlarını sosyal medya ortamlarında tanıtır. Bu da bize gösteriyor ki, ne kadar geniş kitleye ulaşma hedefi olan bir ürün satıyor olursak olalım, dijital medya ortamlarını kullanmadan sonuca ulaşamayız. Bu noktada pazarlama planlamasının doğru yapılması gerekir.

Online kurumsal kimlik çalışması başlatın

Öncelikle kurumsal kimliğin tesis edilmesi gerekir ki, pazarlama uzmanlarının bir kısmının hala farkında olmadıkları husus; güçlü kurumsal kimliği olmayan işletmelerin, reklamla ürün satabilir hale gelemeyeceğidir.

Eğer müşterileriniz tarafından iyi bilinmiyor, daha kötüsü; hiç bilinmiyorsanız, maalesef online ortamlarda yükselmeniz mümkün değildir. Örneğin; Google arama sonuçlarında öne çıkaracağı firmalara bu şekilde karar verir. SEO uzmanlarının bir kısmının gözden kaçırdığı önemli unsur da yine pazarlama uzmanlarında olduğu gibi, marka bilinirliği noktasındaki noksanlıktır. Eğer marka olarak yoksanız,sizi tanımlayacak veriye ulaşmak hiçbir arama motoru tarafından mümkün olmaz.

Dijital araçlarınızı geliştirin

Bir internet sitenizin olması ve bu sitenin kullanıcılar tarafından beğeniliyor olması bir seçenek değildir. Yalnızca birkaç görsel ve iki satır yazı ile donatılmış bir siteden ziyade, içerisinde doyurucu bilgi yer alan, kullanıcıların itibar ettikleri nitelikli bir siteye sahip olmanız, kurumsal kimliğinizin önemli bir adımıdır. Tüketiciler size bu sayede güven duyacak ve sizden satın alım yapma konusunda daha istekli olacaklardır.

İnternet sitesini, sosyal medya hesapları, video paylaşım platformları ve eğer satış yapmak istiyorsanız, pazaryeri platformları takip etmelidir. Ürününüz, firmanız veya markanızın araştırması yapıldığında, tüketici sizinle ilgili ne kadar fazla sonuca ulaşırsa, satın alma kararı o kadar kolaylaşır.

Dürüst olun

Ancak tüm bu dijital çalışmalar, olmadığınız gibi görünmeniz biçiminde ortaya çıkmamalıdır. Organik olmayan, daha başka bir anlatımla şişirilmiş paylaşımlar yapmak, sizi öne çıkma sonucuna sınırlı süre ile götürür. Gooogle ve diğer arama motorları ve elbette sosyal medya ortamları, sizin aslında var olmadığınız bir ürün veya firma gibi göründüğünüzü anladıklarında, gündemlerinden tamamen çıkarsınız.

Yapılması gereken; hakkınızda yeterli doyurucu bilgiyi eksiksiz biçimde sunmak olmalıdır. Bir oto yedek parçası satıcısının elinde binlerce ürün vardır. Kimi firmalar bu kadar ürün hakkında bilgi vermenin imkansız olduğunu düşünür. Oysa bu doğru değildir. Ürünlerin marka ve modellerini bir içerik üretici firma ile paylaşmaları halinde, onbinlerce ürün için dahi açıklama yazılabilir. Bu; dürüstçe müşterinizle kontak kurmaya çalıştığınızın bir göstergesi olarak tüm medya ortamlarında öne çıkmanızı sağlar. Aynı durum, Trendyol ve diğer pazaryeri ortamlarında da geçerlidir.

Arama motorları ve medya organları gibi, müşterileriniz de satışını yaptığınız ürünle ilgili vereceğiniz bilgilere göre sizden alışveriş yapıp yapmayacağına karar verir. Bu durumda, yaptığınız içerik tedariği maliyetinin misli ile satış geliri elde edebilirsiniz.

İşte ne kadar uzağa veya ne kadar ileriye gidebilirsiniz? Sorusunun cevabı da tam olarak burada bağlanır. Siz sektörde ne kadar güçlü bir hakimiyet istiyor ve ne kadar yatırım yapmayı göze alıyorsanız, o kadar ileri gidebilirsiniz. Unutmayın, pazarlama bedava olamaz ama yapacağınız yatırımın onlarca katını size kazandırabilir.