SEO; arama motoru optimizasyonu olarak bildiğimiz, sitenizin iyileştirme yöntemlerini kapsar. Bu yöntemlerin içerisinde en önemli boyut; içerik yönetimidir. Pek çok site sahibi içeriğin yalnızca özgün olup olmadığına bakar ki, bu artık bir standart durumundadır ve zaten kopya içeriğin kullanılması gibi bir durumdan bahsedilemez. Google artık site sahiplerinden çok daha fazlasını ister.

Sitenizde yayınlayacağınız SEO uyumlu özgün makale satın alma işlemini kimden yaptığınız bu noktada çok önemlidir. Çünkü bugün hangi sitede yayınlanacak olursa olsun, yazının teknik özelliklerinden çok be anlattığı ve nasıl anlattığı önem arz eder. Google geçmişte, sitenin içerisindeki metni sadece alfanumerik özelliklerine göre değerlendirmekte ve anahtar kelime kullanımı ve benzeri teknik detayları dikkate almaktaydı. Bugün ise sistem kendini ciddi şekilde geliştirdi ve cümlelerimizin ne kadar kaliteli olduğuna dahi bakabiliyor.

Yazmış olmak için yazmak

Bir metin hazırlanırken, okullarda dersini aldığımız kompozisyon kurallarına öncelikle uyulmak zorundadır. Eğer okulda kompozisyon ödevinden yüksek bir puanla geçmediyseniz, metin yazma işine hiç girişmemelisiniz. Metnin kurgusu, peyzajı bir yana; içerikte kullanılan cümleler ve kelimeler dahi son derece önemlidir. Noktalama kuralları dahil olmak üzere metni son derece dikkatli hazırlamanız gerekir. Aksi halde yapılacak her hata metnin niteliğini aşağı çeker ve SEO değerini dramatik biçimde düşürebilir. Bunun yanında bu tür metinlerin, okuyucu nezdinde bir kıymeti olmayacağının da altı çizilmelidir. Pazarlama değeri olmayan metinleri sadece Google’ı ikna etmek için sitenize koyduğunuzu artık Google fark ediyor ve kendini aldatılmış hissediyor demek aslında çok doğru olur.

Yazmak Yetenek, bilgi ve deneyim ister

Metin yazarları, yaratıcılık konusunda oldukça ileri bir yetiye sahiptir. Bu kişiler için aynı zamanda birer düşünür demek de doğru olur. Zira metnin kurgusu yapılırken, bir roman yazar gibi üzerine kafa yorulması gerekir ki, bu yeti herkeste yoktur. İşte metin yazarının sahip olması gereken bir diğer özellik de, imla ve gramer kurallarına uymaktır. Ancak bu şekilde metin okuyucu tarafından kolay anlaşılır ve dikkate alınır. Hiç bir kullanıcı sitenizdeki metni okuyup; “şair burada ne anlatıyor” dememelidir. Bunun için sadece ilgili konunun uzmanı olmak yetmez, gazetecilik düzeyinde metin yazabilme kabiliyeti gerekliliktir.

Yazacağınız metin aşağıdaki kurallara uygun olmalıdır.

  • Başlık ve alt başlıklara sahip olmak

  • Giriş, gelişme, araştırma ve sonuç safhalarına sahip olmak

  • Mümkünse referansları içermek

  • Kısa ve anlaşılır cümleler kurmak

  • Paragrafları mümkün olduğunca kısa tutmak ve alt başlık sayısını arrtırmak

  • “mektedir” ve “maktadır” gibi ekleri az kullanmak

  • Tümce düzenine göre ögeleri doğru yerleştirmek

  • Doğru yerde, doğru kelimeyi kullanmak

  • Hitap eden tarafları metin içerisinde değiştirmemek

  • İmla ve noktalama kurallarına dikkate etmek

Yani aslında metin yazmak, baştan savma, yazmış olmak için yapabileceğiniz bir iş değildir. Google artık belli kelimelerin kullanılmamasını dahi ister. Bunları elbette yazım uzmanı kişiler bilir ve yazıyı bu minvalde yazabilir. Eğer sitenizin metinlerini kendiniz yazıyorsanız, bu kurallara uyduğunuzdan emin olun. Eğer metin satın alıyorsanız, mutlaka bu kurallara uyduklarından emin olun. Her kimden alıyor olursanız olun, bu kurallara uymayan metinlere ücret ödemeyin. Zira bu metinler ne pazarlama bakımından, ne de SEO bakımından ihtiyaçlarınızı karşılamaz.

Yaşar Kemal olmanız gerekmiyor ama olursanız da fena olmaz…

Siteniz ne kadar dolu ve ne kadar nitelikli bir içerikle donatılmış olursa, kullanıcı deneyimi o ölçüde artar. Kullanıcı bağlılığı bu noktada öne çıkar. Bir işletmenin web sitesindeki metinlerin gramer kurallarına uymaması esasında “olacak şey değildir”. Ancak maalesef ülkemizdeki pek çok işletme sitelerini alelacele inşa edip, içerikleri dikkatsizce temin ettiğinden, kurumsal sitelerde dahi gördüklerinize inanamayabilirsiniz. Basit harf hataları ve noktalama hataları bir yana, ağır gramer hataları söz konusudur ki, bu kurumun imajına ciddi anlamda zarar verir.

Usta bir romancı kadar şiirsel metinler yazmanızı kimse beklemez. Ancak ne kadar bu çıtaya yaklaşırsanız, kullanıcı deneyimi o oranda yükselir. Google’ın SEO değerlendirme araçları içerisinde yer alan gramer denetleyicilerinin metne vereceği puan ve kullanıcı deneyiminin SEO etkisi bu noktada birleşir ve marjinal bir fark elde edebilirsiniz.

Sonuç olarak gramer SEO üzerinde ciddi şekilde etkilidir diyebiliyoruz. Bu bilgiden hareketle, sitenizdeki metinleri olabildiğince üst düzey olarak hazırlamanız gerektiğinin de altını çiziyoruz.